Céline, een briljante boef

Ondanks zijn politieke verleden wordt Céline als een zeer groot romanschrijver beschouwd. Het interessante is dat zijn virulente racisme en zijn verkettering van de westerse wereld zich voor velen als iets onverwachts voordeden. Door de heftigheid van soms idiote uitlatingen hebben mensen zich zelfs afgevraagd of hij niet gek was geworden. Er werd en wordt nog steeds verwoed over hem gediscussieerd. 'Wie was Céline?' vraagt de auteur van dit boek zich af. Zijn conclusie: groot als schrijver, fout als mens. Kortom: een briljante boef.

Em. Kummer is een van de grootste Céline-kenners van Nederland. Hij vertaalde brieven en pamfletten en publiceerde diverse artikelen over Céline. Ook schreef hij verhalen en romans, waaronder Afscheid in Meudon. Voor zijn nog steeds veel gelezen en geprezen vertaling Reis naar het einde van de nacht kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs.
Voor deze uitgave heeft Kummer onthullende brieven vertaald van Céline aan vrienden en vriendinnen.

 

Het Leidsch Dagblad 31 mei 2012 over dit boek:

Echt nieuwe inzichten levert het niet op, maar wel is ‘Céline, een briljante boef’ een boeiende verhandeling over een van de meest omstreden schrijvers van de twintigste eeuw: Louis-Ferdinand Céline. Hij schreef briljante, eigenzinnige boeken als ‘Reis naar het einde van de nacht’ en ‘Dood op krediet’, waarin hij vlijmscherpe maatschappijkritiek gaf. Maar hij liet zich ook, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, kennen als een fel antisemiet en een collaborateur van de nazi’s. Na de oorlog nam hij nooit afstand van deze denkbeelden. Wat nu al jaren de vraag oproept: was Céline verblind, gestoord of was hij echt een heel erg foute man. Emanuel Kummer, groot Célinekenner en vertaler van diens werk, komt in zijn boek tot de conclusie: een groot schrijver, maar een slecht mens, een boef. Kummer vertaalde voor dit boek ook een aantal nog niet eerder in ons land gepubliceerde brieven van Céline, die veel over zijn persoonlijkheid zeggen.

Helden zijn zwart

Met veel humor beschrijjft Em. Kummer de wereld van Lasalle in dienst van het Franse koloniale leger. Te midden van schoppende en brullende legerkameraden leert hij in Marokko rugby spelen en raakt hij gefascineerd door de kleurrijke en vaak schokkende aalmoezenier Bonavonture, bij wie Lasalle als organist in dienst treedt.

Terug in Indochina, het land waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht, begrijpt Lasalle dat heldendom, exotische avonturen en het tropisch paradijis verlangens zijn geweest de op niets berusten. Het enige wat telt zijn de ontmoetingen met andere helden: een maat die deserteert, Bonavonture die plotseling naar de Sahaar verdwijnt, drie zwarte vrienden die jatten, de kapitein die zo mooi Duparc en Schubert zingt en er twee vriendinnen op na houdt. Ze leren hem dat er een ander soort avontuur bestaat, dat met zijn jeugddromen weing te maken heeft.

 

De pers over Helden zijn zwart

Kummer is een meester in het neerzetten van personages (…). Het aardige aan de stijl van deze roman is dat die tot in de diepste poriën non-conformistisch is. Anthony Mertens (De Groene Amsterdammer februari 1994).

Over De avonden van Gerard Kornelis van het Reve

Gerard Kornelis van het Reve, tweede zoon van Janetta Jacoba Doornbusch en de journalist Gerard J.M. van het Reve, schreef zijn roman De avonden in vier maanden. Volgens Lucas van der Land begon hij eraan met een therapeutische bijbedoeling. Maar het boek zou dit al snel overstijgen. De avonden, een winterverhaal, verscheen november 1947 bij De Bezige Bij te Amsterdam. Het boek rond de hoofdpersoon Frits van Egters, groeide uit tot een van de belangrijkste klassiekers van de Nederlandse literatuur en tot spiegel van een tijdperk. De auteurs, kenners van het werk van Reve, houden dit belangrijke boek in deze herziene editie tegen het licht.

Afscheid in Meudon

Afscheid in Meudon is het adembenemende verhaal over een generatie die de Tweede Wereldoorlog misliep maar wel goed genoeg was om na 1945 in de tropen de laatste restanten van een koloniaal bezit te verdedigen, tegen beter weten in. Jean Patrick Lasalle, half Fransman, half Nederlander, neemt dienst in het Franse leger om de Japnners uit Indochina te verjagen, maar komt terecht in een guerilla waarvan hij  niet veel snapt. Terug in Frankrijk merkt hij dat hij heeft deelgenomen aan een ´smerige´ oorlog. Dit besef bezorgt hem een morele kater waarvan hij de volle betekenis maar niet kan vatten. Zijn loopbaan bij een luchtvaartmaatschappij in Parijs verloopt ook niet vlekkeloos en bovendien raakt hij zijdelings betrokken bij de Algerijnse affaire.

Hij besluit naar Nederland te gaan, studeert letteren en houdt zich daarna bezig met de Franse schrijver Céline, een held uit de Eerste Wereldoorlog. Maar ook een schrijver die opzien baarde door zijn taal en zijn politiek gedrag rijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zoek naar allerlei gegevens over hem, komt Lasalle opnieuw in aanraking met zijn eigen probleem. Aan het slot, als hij voor het huis van Céline staat, neem hij voorgoed afscheid van zijn verleden.

 

" Het boek leest als een TGV in vergelijking met de vele boemeltreintjes die door de Achterhoek van ons literaire landschap tuffen" Jaap Gooedegebuure in HP/DE TIJD

Wilde verhalen. Een reis door tijd en ruimte

Deze verhalen voeren de lezer mee in een wereld van geweld, een tranendal waarin normale relaties verloren gaan door verblinding, leugens en geweld, maar waarin ook  moed en inzet tot opvallende daden leiden. Op de achtergrond speelt de ideologie van de verteller een rol. Voor deze Gallobataaf is Frankrijk het land van de vrijheid, maar ook het land dat de held van het verhaal een wrede koloniale oorlog in sleept. Behalve naar Vietnam voert de reis ook naar andere streken en tijden: naar het Zuid-Afrika van Pieter Maritz, de bezetting van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog, en naar een fictionele wereld, onderdrukt door religieuze fanatiekelingen.

Uitgeverij Aspekt. ISBN 9789461539038