Print deze pagina
woensdag, 06 juni 2012 13:10

Afscheid in Meudon

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Afscheid in Meudon is het adembenemende verhaal over een generatie die de Tweede Wereldoorlog misliep maar wel goed genoeg was om na 1945 in de tropen de laatste restanten van een koloniaal bezit te verdedigen, tegen beter weten in. Jean Patrick Lasalle, half Fransman, half Nederlander, neemt dienst in het Franse leger om de Japnners uit Indochina te verjagen, maar komt terecht in een guerilla waarvan hij  niet veel snapt. Terug in Frankrijk merkt hij dat hij heeft deelgenomen aan een ´smerige´ oorlog. Dit besef bezorgt hem een morele kater waarvan hij de volle betekenis maar niet kan vatten. Zijn loopbaan bij een luchtvaartmaatschappij in Parijs verloopt ook niet vlekkeloos en bovendien raakt hij zijdelings betrokken bij de Algerijnse affaire.

Hij besluit naar Nederland te gaan, studeert letteren en houdt zich daarna bezig met de Franse schrijver Céline, een held uit de Eerste Wereldoorlog. Maar ook een schrijver die opzien baarde door zijn taal en zijn politiek gedrag rijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zoek naar allerlei gegevens over hem, komt Lasalle opnieuw in aanraking met zijn eigen probleem. Aan het slot, als hij voor het huis van Céline staat, neem hij voorgoed afscheid van zijn verleden.

 

" Het boek leest als een TGV in vergelijking met de vele boemeltreintjes die door de Achterhoek van ons literaire landschap tuffen" Jaap Gooedegebuure in HP/DE TIJD

Lees 114225 keer Laatst aangepast op woensdag, 27 juni 2012 15:19
Em. Kummer

Nieuwste van Em. Kummer