dinsdag, 05 juni 2012 12:16

Céline, een briljante boef

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ondanks zijn politieke verleden wordt Céline als een zeer groot romanschrijver beschouwd. Het interessante is dat zijn virulente racisme en zijn verkettering van de westerse wereld zich voor velen als iets onverwachts voordeden. Door de heftigheid van soms idiote uitlatingen hebben mensen zich zelfs afgevraagd of hij niet gek was geworden. Er werd en wordt nog steeds verwoed over hem gediscussieerd. 'Wie was Céline?' vraagt de auteur van dit boek zich af. Zijn conclusie: groot als schrijver, fout als mens. Kortom: een briljante boef.

Em. Kummer is een van de grootste Céline-kenners van Nederland. Hij vertaalde brieven en pamfletten en publiceerde diverse artikelen over Céline. Ook schreef hij verhalen en romans, waaronder Afscheid in Meudon. Voor zijn nog steeds veel gelezen en geprezen vertaling Reis naar het einde van de nacht kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs.
Voor deze uitgave heeft Kummer onthullende brieven vertaald van Céline aan vrienden en vriendinnen.

 

Het Leidsch Dagblad 31 mei 2012 over dit boek:

Echt nieuwe inzichten levert het niet op, maar wel is ‘Céline, een briljante boef’ een boeiende verhandeling over een van de meest omstreden schrijvers van de twintigste eeuw: Louis-Ferdinand Céline. Hij schreef briljante, eigenzinnige boeken als ‘Reis naar het einde van de nacht’ en ‘Dood op krediet’, waarin hij vlijmscherpe maatschappijkritiek gaf. Maar hij liet zich ook, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, kennen als een fel antisemiet en een collaborateur van de nazi’s. Na de oorlog nam hij nooit afstand van deze denkbeelden. Wat nu al jaren de vraag oproept: was Céline verblind, gestoord of was hij echt een heel erg foute man. Emanuel Kummer, groot Célinekenner en vertaler van diens werk, komt in zijn boek tot de conclusie: een groot schrijver, maar een slecht mens, een boef. Kummer vertaalde voor dit boek ook een aantal nog niet eerder in ons land gepubliceerde brieven van Céline, die veel over zijn persoonlijkheid zeggen.

Lees 1046873 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 juni 2012 18:46
Meer in deze categorie: Helden zijn zwart »