Print deze pagina
woensdag, 06 juni 2012 11:01

Helden zijn zwart

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Met veel humor beschrijjft Em. Kummer de wereld van Lasalle in dienst van het Franse koloniale leger. Te midden van schoppende en brullende legerkameraden leert hij in Marokko rugby spelen en raakt hij gefascineerd door de kleurrijke en vaak schokkende aalmoezenier Bonavonture, bij wie Lasalle als organist in dienst treedt.

Terug in Indochina, het land waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht, begrijpt Lasalle dat heldendom, exotische avonturen en het tropisch paradijis verlangens zijn geweest de op niets berusten. Het enige wat telt zijn de ontmoetingen met andere helden: een maat die deserteert, Bonavonture die plotseling naar de Sahaar verdwijnt, drie zwarte vrienden die jatten, de kapitein die zo mooi Duparc en Schubert zingt en er twee vriendinnen op na houdt. Ze leren hem dat er een ander soort avontuur bestaat, dat met zijn jeugddromen weing te maken heeft.

 

De pers over Helden zijn zwart

Kummer is een meester in het neerzetten van personages (…). Het aardige aan de stijl van deze roman is dat die tot in de diepste poriën non-conformistisch is. Anthony Mertens (De Groene Amsterdammer februari 1994).

Lees 6557 keer Laatst aangepast op zaterdag, 09 april 2016 21:39
Em. Kummer

Nieuwste van Em. Kummer